Leadership Insights
Selion Global Romania's work and vision recognised by Forbes Romania
In this exclusive feature, Filip Nemteanu, Country Manager and Managing Partner of Selion Global Romania reflects on the lessons learned in 2024, the challenges faced, and the strategies shaping the future of Selion Global Romania as part of Selion Global Group.
The article is in Romanian, and for our global audience, we recommend using a translation tool to uncover these valuable insights.
We invite you to explore Filip's perspective and discover how Selion Global continues to set new benchmarks in leadership advisory and executive search.
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2024? Argumentați!
Creștere. Pentru noi, 2024 a fost un an de expansiune constantă pe piață, combinată cu construirea brandului. Această tendință a fost resimțită și de majoritatea clienților noștri, având un impact pozitiv asupra proiectelor realizate, care au susținut în special inițiative de dezvoltare, diversificare dar și transformare. Aceste semnale pozitive din piață ne oferă încredere, iar rezultatele le-am resimțit de-a lungul întregului an.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2024? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?
Anul 2024 a reprezentat primul an de activitate continuă pentru noi, având în vedere faptul că am fondat compania în octombrie 2023. Deși pentru multe organizații primul an este adesea considerat unul de „sacrificiu”, noi ne-am concentrat pe găsirea unui echilibru între creștere, poziționare și profitabilitate. Și pot spune că am reușit din plin acest lucru iar aproape toți indicatorii propuși au fost depășiți.
Îngrijorările au venit mai ales din prognozele care sugerau o stagnare a pieței forței de muncă în 2024, inclusiv la nivel de senior management, am realizat destul de repede că acest lucru nu s-a adeverit.
Cum au influențat crizele suprapuse, situația geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) și perspectiva rundelor electorale activitatea companiei dvs.?
Cele două conflicte au avut un impact marginal asupra activității noastre. Am derulat diverse proiecte în zone conexe domeniului apărării, iar situația geopolitică a adus ajustări în dinamica acestora.
Legat de contextul electoral din România, răspunsul nostru se schimbă cu 180 de grade și trebuie să luăm în calcul faptul că dăm acest interviu imediat după anularea alegerilor prezidențiale. Incertitudinea politică a afectat mult parcursul proiectelor în desfășurare – îngreunarea deciziilor și pe alocuri, blocarea lor. În decurs de o săptămână am avut multiple cazuri în care candidații au ridicat tema incertitudinii politice vis-a-vis de decizia de a face o schimbare profesională, ceea am întâlnit de foarte puține ori până acum.
Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
Sunt unul dintre cei care cred cu tărie că România, alături de Polonia, are toate premisele de a deveni un actor economic important la nivel european, în special în contextul geopolitic actual, iar la baza acestui fapt este resursa umană. În continuare, piața forței de muncă din România este competitivă internațional și cred că va rămâne așa cel puțin pentru următorii 10 ani.Există un număr semnificativ de profesioniști bine pregătiți, mai ales în domenii precum IT, ingineri și producție industrială, energie, servicii etc . Evident vor fi schimbări și transformări și unele industrii vor descrește și altele se vor dezvolta însă, per ansamblu, resursa umană va rămâne pilonul de bază al economiei noastre.
Am observat faptul că fenomenul „brain drain” a pierdut din amploare în ultimii ani, însă, schimbarea contextului socio-economic poate reîncepe un nou val de plecări din țară și asta reprezintă un risc.
Totuși, trebuie să menționăm riscurile asociate sectorului public, printre care se numără corupția, birocrația, lipsa infrastructurii, instabilitatea legislativă și fiscală, etc.
Acum, la finalul unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Sentimentul predominant în mediul antreprenorial, mai ales în rândul IMM-urilor, este de resemnare față de autorități. Ne dorim stabilitate și un mediu favorabil desfășurării activităților, pentru a putea să ne îndeplinim obiectivele. Stabilitatea de care ne-am bucurat destul de mult în ultimii ani, comparativ cu alte țări din regiune, și menținerea ei în 2025 este esențială pentru viitorul mediului de afaceri.
Care sunt principalele 3 puncte ale strategiei Dumneavoastră de business pentru anul viitor?
În primul rând, vizăm continuarea expansiunii și creșterea cotei de piață, un aspect esențial pentru un start-up. În paralel, ne propunem să ne consolidăm poziționarea în domeniul serviciilor premium de executive search și leadership services, menținând standarde internaționale ridicate și păstrarând agilitatea și abordarea de tip „boutique”, în care nivelul serviciului și atenția către client și candidat sunt centrale. De asemenea, dorim să diversificăm gama de servicii, în special în zona de leadership services unde avem un grad foarte mare de flexibilitate și oferim soluții personalizate care să răspundă nevoilor specifice ale clienților. Astfel, ne propunem să nu standardizăm aceste servicii ci să încercăm să explorăm cât mai multe variante, totul în beneficiul clientului.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2025?
Industria noastră a demonstrat o anumită reziliență la schimbări și provocări, atât la nivel global cât și local; organizațiile vor avea întotdeauna nevoie de leadership, indifierent de contextul de business. Principala provocare va fi în continuare abilitatea de a ne adapta tuturor schimbărilor geopolitice și macroeconomice care se petrec în partea noastră de lume, schimbări și provocări care sunt mai accentuate mai mult ca oricând, cel puțin dacă ne uităm la ultimii 30 de ani. Și da, atât business-urile, cât și societatea per ansamblu vor trebui să își crească reziliența la toate aceste provocări, pentru că acestea vor continua să vină din toate direcțiile și în curand nu ne vom mai permite să fim prinși pe picior greșit.